comment Add Comment

Aksident me të lënduar në Veternik

Rreth orës 19:00, në Veternik të Prishtinës ka ndodhur një akisdent trafiku, si pasojë katër persona dyshohet se janë lënduar.

Një lexues i ka dërguar Telegrafit disa fotografi të vendit të ngjarjes në të cilën shihen disa përsona të shtrirë në rrugë.

Në vendngjarje kanë dalë njësitet e policisë si dhe ambulanca.

Lidhur me rastin, ende nuk ka konfrimim zyrtar nga policia.

The post Aksident me të lënduar në Veternik appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

comment Add Comment

Roli i metodave bashkëkohore diagnostikuese radiologjike në gjinekologji dhe obstetrikë

Dr. Lendita Kamberi,
Specialiste e radiologjisë

Mjekësia bashkëkohore sot është e paimagjinueshme pa ekzaminime radiologjike që na japin një mënyrë të shpejtë dhe joinvazive për të parë brenda trupit të njeriut.

Mjekësia e sotme, pikërisht për arsyen e përmendur, i kushton shumë vëmendje përdorimit racional të metodave diagnostikuese jonizuese, ndërsa theks i veçantë i kushtohet mbrojtjes së grave shtatzëna, d.m.th. fetusit të shtatzënisë.

Për të minimizuar gjerësinë e diagnozës diferenciale në çdo ekzaminim radiologjik, janë të nevojshme përvoja dhe njohja e mirë e mundësive dhe e kufizimeve të të gjitha metodave radiologjike, si dhe bashkëpunimi i radiologëve dhe gjinekologëve, ose specialistëve të profesioneve të tjera shëndetësore që i udhëzojnë pacientet për ekzaminime radiologjike.

Duke pasur parasysh dëmin e rrezatimit jonizues për fetusin, ekzaminimet radiologjike që përdorin rrezatim jonizues në shtatzëni kanë tendencë të shmangen.

Shumica e gjendjeve të ndryshme të një gruaje shtatzënë të sëmurë mund të zgjidhen me ekzaminim diagnostik me rreze X, ndërsa për disa përpunime të mëtejshme, përdoren metoda morfologjike të imazhit, tomografi kompjuterike (CT) dhe rezonancë magnetike (MR). Metodat diagnostike radiologjike përfshijnë më gjerësisht imazhin konvencional dhe angiografinë substraktive dixhitale (DSA), por ato përdoren dukshëm më rrallë në praktikën klinike të përditshme në indikacionet gjinekologjike dhe obstetrike. Nën kontrollin e DSA-së, procedurat radiologjike ndërhyrëse po kryhen gjithnjë e më shumë, të tilla si embolizimi i fibroideve të mitrës, përkatësisht embolizimi i enëve të gjakut të legenit në rast të gjakrrjedhjes së madhe, më shpesh posttraumatike të legenit.

Ekzaminimi me ekografi

Ekzaminimi me ekografi është i rëndësishëm nga pikëpamja mjekësore në mënyrë që mjeku të zbulojë anomalitë e mundshme të fetusit, por nga ana tjetër është gjithashtu një lehtësi e madhe për gratë shtatzëna.

Ultrazëri përdoret në shtatzëni për konfirmimin përfundimtar të shtatzënisë, zbulimin e gjinisë dhe numrin e fetuseve, monitorimin e zhvillimit të fëmijës dhe komplikimet e mundshme. Kjo metodë e imazhit i përket kategorisë së procedurave më të sigurta në mjekësi dhe konsiderohet se zhvillimi i ekografisë ka arritur kulmin sot.

Tradicionalisht, ekografia përdoret për të krijuar një imazh 2D bardhë e zi të fetusit, dhe me këtë metodë është e mundur të shihen organet e brendshme të fetusit. Ekografia 3D tregon pamjen e jashtme të fetusit dhe bën të mundur zbulimin më të saktë të anomalive anatomike siç janë çarja e buzës dhe qiellzës. Ekografia 4D krijon një imazh në lëvizje e cila është e dobishme për zbulimin e zhvillimit neurologjik të fetusit bazuar në analizën e lëvizjeve të tij.

Opsionet e reja teknologjike kanë siguruar seksione automatike që lejojnë një imazh më të shtresuar, i cili përmirëson saktësinë diagnostike. Kjo ekografi e automatizuar, imazhet e së cilës janë veçanërisht të rëndësishme në neurosonografinë dhe ekokardiografinë e fetusit, por edhe në ekzaminimin e vezoreve, madje edhe folikulometrinë e zakonshme, quhet ekografi pesëdimensionale/ultrazëri-5D.

Ekografia Doppler është një lloj ultrazëri që vlerëson rrjedhën nëpërmjet arteries kërthizore dhe / ose të mesme cerebrale të fetusit ose arteries në mitër së nënës. Ekografia Doppler përdoret kur dyshohet se është zvogëluar rrjedhja e gjakut në fetus për shkak të sëmundjeve të nënës, p.sh. diabetit dhe hipertensionit ose gjendjeve të tjera.

Ekografia Doppler me ngjyra: Kjo është metoda kryesore që mund të tregojë me shumë saktësi strukturat e brendshme gjinekologjike, veçanërisht mitrën, tubat fallopiane dhe vezoret. Ajo kryhet kryesisht me rrugë endovagjinale, pra duke futur një sondë me ultrazë në vagjinë (ose, shumë më rrallë, në zorrën e trashë – rruga endorektale). Kështu, arrihet një marrëdhënie e ngushtë e sondës me ultrazë me strukturat e brendshme gjinekologjike, gjë që rezulton në një paraqitje morfologjike shumë të mirë. Nga përfitimet e shumta, duhet veçuar mundësia e zbulimit të hershëm ose dyshimit për kancer të vezoreve ose mitrës, ose zhvillime të tjera.

Tomografia e kompjuterizuar dhe rezonanca magnetike

Pajisjet bashkëkohore të CT-së përdorin imazhe spirale, të cilat lejojnë imazhin e vëllimeve të mëdha të trupit në një periudhë shumë të shkurtër kohore. Përveç efekteve anësore të përmendura të agjentëve të kontrastit të jodit, disavantazhi më i rëndësishëm i ekzaminimeve CT, të cilat kryhen në shumicën e pajisjeve të sotme, është aplikimi i dozave të mëdha të rrezatimit jonizues, kjo është arsyeja pse ekzaminimet e CT-së kanë relativisht të kundërindikacione në gratë shtatzëna, por duhet të shmanget si te fëmijët ashtu edhe te të rinjtë kurdo që të jetë e mundur.

Pajisjet e fundit CT kanë aftësinë për imazhe me doza dukshëm më të ulëta rrezatimi. Për shkak se, ndryshe nga CT-ja nuk e ekspozon nënën dhe fëmijën ndaj rrezatimit jonizues, rezonanca magnetike e gruas shtatzënë është metoda kryesore e ekzaminimit radiologjik që përdoret për të diagnostikuar dhe trajtuar shumë sëmundje të nënës, të tilla si truri, shpina, barku (p.sh. apendiciti i dyshuar) dhe të ngjashme.

Rezonanca magnetike mund të japë informacion më të saktë në lidhje me strukturën histologjike (indore) të një formacioni, dhe për këtë arsye konsiderohet një metodë e jashtëzakonshme në shkallëzimin e një tumori në legen. Nëse ekziston dyshimi se tumori është përhapur në bark, pra që ka metastaza në formën e rritjes së tumorit në zorrë ose të ngjashme, me ekografi të barkut tomografia kompjuterike sigurisht që do të jetë metoda e zgjedhur.

Këto metoda janë veçanërisht të sakta kur aplikohen me përdorimin e një agjenti kontrasti, i cili mund të përdoret për të zbuluar tumore shumë të vegjël, madje edhe disa milimetra në diametër, ku ultrazëri shpesh është mjaft i ndjeshëm.

Kohëve të fundit në gjinekologjinë onkologjike me sukses përdoret imazhi hapësinor me bashkimin e tomografisë pozitronike dhe CT-së (PET-CT). Me ndihmën e saj mund të përdoret për të diagnostikuar tumoret dhe metastazat me ndjeshmëri jashtëzakonisht të lartë.

Metodat e radiologjisë ndërhyrëse

Ato ndonjëherë përdoren në gjinekologji, për shembull në trajtimin e miomave të mëdha të mitrës.

Nën kontrollin e rrezeve të rëntgenit, me kateter hyhet në arterie e cila furnizon atë pjesë të mitrës dhe me grimca të veçanta arteria mbyllet, me të cilën arrihet shuarja dhe zvogëlimi i tumorit. Gjakrrjedhja më e madhe e mitrës mund të trajtohet në mënyrë të ngjashme.

/Telegrafi/

The post Roli i metodave bashkëkohore diagnostikuese radiologjike në gjinekologji dhe obstetrikë appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

Pesë alpinistë humbën jetën pas një stuhie dëbore të papritur në malin më të lartë në Evropë

Pesë alpinistë kanë vdekur pas një stuhie dëbore në malin Elbrus, maja më e lartë e Evropës, tha ministria e emergjencave ruse.

Sipas The Guardian, përcjell Telegrafi, incidenti i së enjtes ndodhi kur një grup prej 19 alpinistësh ishin në një lartësi mbi 5,000 metra.

Elbrus, i vendosur në Kaukazin Verior të Rusisë, është mali më i lartë në Evropë me 5,642 metra.

“Fatkeqësisht, pesë persona vdiqën”, tha ministria e emergjencave.

Bëhet e ditur se 14 të tjerët u zbritën në luginën Azau më poshtë dhe shpëtimi u krye në “kushtet më të vështira” me erëra të forta, dukshmëri të ulët dhe temperatura nën zero, thuhej në deklaratë.

Kompania që organizoi ngjitjen tha se kishte katër udhëzues profesionistë që shoqëronin alpinistët. Gjatë ngjitjes, njëri nga alpinistët nuk u ndje mirë dhe u kthye mbrapsht me njërin nga udhëzuesit. Ajo më vonë vdiq “në krahët e tij”.

Pjesa tjetër e grupit vazhdoi, por një “stuhi e paparë” ndodhi me t’u kthyer poshtë. Një nga alpinistët theu këmbën, duke ngadalësuar më tej grupin.

Dy alpinistë ngrinë për vdekje dhe dy të tjerë humbën vetëdijen dhe vdiqën kur u sollën poshtë, tha kompania. Udhërrëfyesit dhe disa nga pjesëmarrësit u shtruan në spital me ngrirje. /Telegrafi/

 

The post Pesë alpinistë humbën jetën pas një stuhie dëbore të papritur në malin më të lartë në Evropë appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

Mehmedoviq: Doza e tretë aplikohet për të përforcuar imunitetin

Nga dita e hënë do të filloj të aplikohet doza e tretë e vaksinës “Pfizer “ për të gjithë qytetarët mbi moshën 60 vjeç, për pacientët me imunitet të dobët dhe për të gjithë punonjësit shëndetësor pavarësisht moshës.

Vaksina “ Pfizer” si dozë e tretë, do të merret nga këta qytetarë pa mare parasysh se llojin e vaksinës që kanë marrë në në dy dozat e para , por duhet të kalojnë së paku 6 muaj prej dozës së dytë.

Autoritetet shëndetësore rekomandojnë marrjen e dozës së tretë . Mjeku Zlate Mehmedoviq thotë megjithatë, se theks i veçantë në këtë moment duhet t’i vihet personave mbi 56 vjeç të cilët nuk kanë marrë asnjë dozë të vaksinës.

“Bëhet fjalë për përforcimin e imunitetit me “Pfizer/ BioNTech”. Edhe FDF vërejti se ka zbrazëtira në sistemin vaksinal te ata persona mbi moshën 65 vjeç . Ndoshta prioritet në këtë është vaksinimi i personave mbi 56 vjeç që nuk kanë marrë dozën e parë dhe të dytë, para se te përforcohet imuniteti i të tjerëve. Kapaciteti i shëndetësisë do të ngarkohet për aplikimin e dozës së tretë dhe kjo nuk mund të bëhet pa angazhim shtesë të personelit“, thotë mjeku Zlate Mehmedoviq.

Më shumë se 1.4 milion doza vaksinash janë aplikuar në vend deri më tani. Mbi 703 mijë qytetarë janë rivaksinuar, por interesi për marrjen e dozës së parë po zvogëlohet.

Agjencia Evropiane e Barnave , në fillim të muajit tetor do të vendosë nëse do të miratojë dhënien e dozës shtesë të vaksinës Pfizer/BioNTech kundër COVID-19 për të gjithë njerëzit e moshës mbi 16 vjeç.

The post Mehmedoviq: Doza e tretë aplikohet për të përforcuar imunitetin appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

comment Add Comment

Gjukanoviq në OKB: Ekziston rreziku i destabilizimit të Ballkanit Perëndimor

Pavarësisht sfidave të shumta, Mali i Zi mbetet i vendosur për të mbrojtur demokracinë qytetare, gjithëpërfshirëse, multietnike dhe evropiane dhe për të provuar se demokracia multietnike në Ballkan është e mundur dhe garantuesi i vetëm i prosperitetit, tha presidenti malazez, Milo Gjukanoviq në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së. Ai paralajmëroi për rrezikun e përtërirë të destabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe, siç tha ai, ngushtimin e horizontit të perspektivës së tij evropiane.

Sot, në debatin e përgjithshëm të sesionit të 76-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në New York, Gjukanoviq tha se Mali i Zi ka këmbëngulur dhe ka ndërtuar një të ardhme më të mirë për të gjithë qytetarët, në bazë të barazisë dhe pa diskriminim.

“Ajo ka ndërtuar dhe vazhdon të ndërtojë marrëdhënie besimi dhe bashkëpunimi me fqinjët e saj. Ishte, siç thanë zyrtarët më të lartë të nikoqirëve tanë, një oaze paqeje në Ballkan në luftën e viteve 1990. Si kontribuuese për sigurinë rajonale, ajo është bërë anëtare e NATO-s dhe udhëheqëse në procesin e integrimit evropian. Sot, përkundër sfidave të shumta, Mali i Zi mbetet i vendosur të mbrojë demokracinë qytetare, gjithëpërfshirëse, multietnike dhe evropiane dhe të jetë dëshmi se demokracia multietnike në Ballkan është e mundur dhe se është garantuesi i vetëm i prosperitetit”, tha Gjukanoviq.

Ai tha se Mali i Zi do t’i qëndrojë besnik një angazhimi të tillë. “Dhe i përkushtuar fort ndaj vlerave të multilateralizmit, bashkëpunimit miqësor dhe të hapur, konsolidimit të mëtejshëm demokratik dhe forcimit të sundimit të ligjit, i cili, ndër të tjera, do të çojë në forcimin e partneritetit me Organizatën Botërore”, tha Gjukanoviq.

Gjukanoviq kujton se këtë vit Mali i Zi shënoi 15 vjet nga rivendosja e pavarësisë dhe koha kur flamuri malazez u ngrit për herë të parë në lumin Lindor.

“Ne kemi bërë një rrugë të gjatë nga akti i pranimit, i cili ishte konfirmimi më i gjerë i njohjes së shtetësisë së rivendosur, duke e pozicionuar Malin e Zi në drejtimet kryesore të OKB-së dhe partnerët kryesorë të politikës së jashtme, deri tek dukshmëria, njohja dhe afirmimi i sotëm që tejkalon madhësia e vendit”, tha Gjukanoviq.

“Sidomos jo në Ballkan, i cili, i ngarkuar nga e kaluara, nuk pushon së qeni një vend i konfrontimit të interesave konfliktuale, garave gjeostrategjike, një shqetësim i përjetshëm i aktorëve të ndryshëm ndërkombëtarë, por jo gjithmonë vëmendja e nevojshme dhe në kohë”, tha Gjukanoviq.

Ai tha se sfidat dhe kërcënimet ndaj demokracisë multietnike në Ballkan nuk janë më pak sot.

“Ballkani Perëndimor është përsëri skena e konfliktit të interesave gjeopolitike, të cilat kanë rezultuar në një ngadalësim të integrimit të shoqërive të Ballkanit Perëndimor në mjedisin e tyre natyror evropian, një minim të besimit dhe një vonesë në miratimin e vlerave evropiane. Ky konfuzion jo vetëm që çon në ngecje dhe vonesë të mëtejshme në zhvillimin e këtij rajoni evropian, por gjithashtu hap hapësirë për rivendosjen e teorive shkatërruese që për shkak të prapambetjes ky rajon nuk mund të jetojë si një bashkësi multietnike dhe multi-fetare, as të sigurojë funksionimin e shtetet. Një tezë e tillë e ndërtuar synohet veçanërisht t’i atribuohet Bosnjës dhe Hercegovinës, por edhe vendeve të tjera më të vogla në rajon, në mënyrë që të krijojë një alibi për rinovimin e projekteve nacionaliste në shkallë të gjerë që çuan në luftë në këtë zonë në vitet 1990 me gati 150 mijë viktima”, tha Gjukanoviq.

Ai thotë se vendosmëria për t’iu kundërvënë Malit të Zi me ide kaq retrograde dhe të rrezikshme nuk është zbehur.

“Kjo është arsyeja pse edhe sot, Mali i Zi paralajmëron nga ky vend për rrezikun e përtërirë të destabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe ngushtimin e horizontit të perspektivës së tij evropiane”, paralajmëroi Gjukanoviq. /Telegrafi/

The post Gjukanoviq në OKB: Ekziston rreziku i destabilizimit të Ballkanit Perëndimor appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

comment Add Comment

Formacionet zyrtare: Unitedi dhe West Hami ndeshen në një garë tjetër

Manchester United dhe West Ham United do të përballen sërish, por kësaj radhe në një garë tjetër, atë të Kupës EFL (të njohur si Carabao Cup).

Dy skuadrat u ndeshen në kuadër të javës së pestë në Ligën Premier dhe tash do të luajnë në raundin e tretë të kësaj kupe.

Për takimin që zhvillohet në Old Trafford, trajnerët Ole Gunnar Solskjaer dhe David Moyes do t’i vënë sërish përballë taktikat e tyre.

Formacioni startues i Manchester Unitedit:…

Formacioni startues i West Ham Unitedit:

/Telegrafi

The post Formacionet zyrtare: Unitedi dhe West Hami ndeshen në një garë tjetër appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

Kosova ende në dilemë për kyçjen në gazsjellësin TAP

Përfaqësues të shoqërisë civile dhe disa parti opozitare i kanë bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që të pranojë investimin amerikan për ndërtimin e infrastrukturës së gazit natyror.

Kosova, sipas tyre, ka nevojë për rritje të diversitetit të burimeve të energjisë elektrike dhe investimi në infrastrukturën e gazit duhet të fillojë sa më shpejt.

Projekti për zhvillimin e sektorit të gazit natyror po vazhdon të diskutohet mes Qeverisë së Kosovës dhe Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit të Qeverisë së SHBA-së (MCC).

Opsioni që është më i studiuari për këtë projekt është ndërtimi i infrastrukturës së gazit, që do t’i jepte qasje Kosovës – përmes Maqedonisë së Veriut – në tregun e gazit natyror në Azerbajxhan.

MCC-ja ka alokuar një grant deri në 200 milionë dollarë që do të mund të shfrytëzohej për ndërtimin e kësaj infrastrukture.

Dardan Abazi, hulumtues i lartë në Institutin për Politika Zhvillimore (INDEP), thotë për Radion Evropa e Lirë se Qeveria e Kosovës nuk duhet të humbë mundësinë e këtij projekti dhe të njëjtin të bëjë pjesë të strategjisë me cakun kryesor dekarbonizimin ose largimi nga vartësia prej qymyrit.

“Dy gjëra janë të rëndësishme. E para që përkushtimi i marrë me deklaratën e samitit të Sofjes të përkthehet në strategjinë e energjisë si dhe në planin kombëtar për energji dhe klimë. Ky përkushtim është për dekarbonizimi deri në vitin 2050. Elementi i dytë që duhet bërë është koordinimi i veprimeve tona me partnerët tanë, Shtetet e Bashkuara”, thotë Abazi.

Kosovës, shton Abazi, tani vetëm i duhet një projekt më i detajuar siç është: në cilin vit do të futet gazi dhe në çfarë përqindje do të largohet qymyri si rrjedhojë e kësaj.

Dilemat e qeverisë për linjën e gazit

Përveç konfirmimit që Qeveria e Kosovës e ka bërë për projektin për zhvillimin e sektorit të gazit natyror, për këtë është deklaruar për Zërin e Amerikës edhe një zëdhënës i Ambasadës amerikane në Prishtinë.

Ai ka thënë se ‘diskutimet janë duke vazhduar nëse Qeveria e Kosovës do ta mbështesë këtë propozim’.

Por, pavarësisht diskutimeve që po bëhen, qeveria ka paraqitur dilema rreth projektit.

“Kostoja kapitale e investimit është njëra prej tyre dilemave”, ka thënë javën e kaluar, ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli.

Varësisht prej cilit model dhe cilit opsion, ka thënë Rizvanolli, llogaritjet janë që mund të kushtojë deri 600 milionë ose më shumë.

Një analizë preliminare financiare e investimit, në veçanti qartësimi se cila do të ishte kostoja totale, çfarë implikimesh do të kishte prodhimi i energjisë elektrike nga gazi në tarifat që do t’i paguanin qytetarët dhe bizneset, janë detaje që po kërkon qeveria, ka thënë kryeministri i Kosovës, Albin Kurti.

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj ka akuzuar Qeverinë Kurti se po humb afatet për fillimin e projektit të ndërtimit të infrastrukturës së gazit.

“A është kjo mënyrë për të dështuar këtë projekt në shërbim të ndonjë projekti alternativ që e ceki presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i cili paralajmëroi Autostradën e Paqes dhe gazsjellësin rus për Kosovë?”, ka pyetur Haradinaj gjatë një seance parlamentare.

Shumëfishimi i burimeve të energjisë dalin edhe nga zotimet që Kosova i ka dhënë me nënshkrimin e Marrëveshjes së Uashingtonit në vitin 2020.

Drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka thotë se çështja e depërtimit të gazit të lëngshëm natyror në shtetet e Ballkanit Perëndimor është një nga interesat strategjike të SHBA-së, por përtej këtyre, Kosova vetë ka nevojë për diversifikimi të burimeve të energjisë.

“Kosova me këtë projekt do të harmonizonte interesat e saj me interesat e partnerëve strategjikë, në këtë rast me SHBA-në”, thotë Zeka.

Zeka thotë se nuk mund të flitet për zhvillim të qëndrueshëm ekonomike as për fuqizim të kapaciteteve industriale të Kosovës, për aq kohë që burimi gati i vetëm i furnizimit me energji elektrike gjenerohet nga burimet fosile, që po ashtu shkaktojnë ndotje të madhe në mjedis.

Kyçja e Kosovës në projektet rajonale të furnizimit me gaz natyror është paraparë edhe në Strategjinë e Energjisë e Republikë së Kosovës 2017-2026.

Në këtë strategji thuhet se projekti i gypit Trans Adriatik (TAP) i ka krijuar Kosovës mundësi të mëdha për t’u kyçur në rrjetin ndërkombëtar të gazit natyror.

“Në këtë rrafsh, varësisht nga zhvillimet e projekteve rajonale të gazit në Evropën Juglindore, Qeveria e Kosovës mbetet e përkushtuar që të shfrytëzojë të gjitha mundësitë për të qenë e përfshirë në projektet e përbashkëta të Komunitetit të Energjisë për gazin natyror”, thuhet në këtë strategji.

Kosova siguron energji elektrike nga thëngjilli

Sasinë më të madhe të energjisë elektrike, Kosova e prodhon nga djegia e qymyrit në termocentralet e Obiliqit. Rreth 95 për qind e energjisë elektrike në Kosovë prodhohet nga thëngjilli, 2.7 për qind nga hidrocentralet si dhe 2.3 për qind nga era dhe panelet diellore.

Metoda e prodhimit të energjisë elektrike nga thëngjilli konsiderohet e dëmshme për mjedisin si dhe shkakton ndotje të lartë të ajrit.

Vitet e fundit, Kosova ka pasur probleme të vazhdueshme sa i takon ndotjes së mjedisit, nga termocentralet “Kosova A” dhe “Kosova B”, e po ashtu edhe nga djegia e thëngjillit nga bizneset dhe shtëpitë private.

Në vitin 2020, kompania ContourGlobal ishte tërhequr nga planet për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re”, për arsye se kompania nuk e ka ndërmend të ndërtojë projekte me thëngjill në të ardhmen.

Kosova edhe më tutje vazhdon të përballet me ndërprerje të kohëpaskohshme të energjisë elektrike. /rel/

The post Kosova ende në dilemë për kyçjen në gazsjellësin TAP appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

comment Add Comment

Pogba u ofendua nga tifozët e West Hamit në dalje të stadiumit

Paul Pogba është përfshirë në një konfrontim verbal me tifozët e West Ham Unitedit pas fitores së Manchester Unitedit në London Stadium.

Derisa po largohej nga fusha, disa tifozë të Hammers kanë drejtuar fjalë ofenduese kundrejt mesfushorit francez.

Ai ishte i gatshëm të qëndronte për t’i dëgjuar se çfarë po thoshin, mirëpo Michael Carrick e ka tërhequr drejt tunelit.

@enrique_murio

Reply to @masongunwoodm8 here it is… check out LINK IN BIO… #TakingCareOfBiz #PerfectMarcJacobs #foryou #goodvibes #Pogba #westham #manu #prem

♬ original sound – enrique_murio

Djajtë e Kuq e fituan lojën me përmbysje. Said Benrahma e kishte zhbllokua rezultatin, ndërsa Cristiano Ronaldo e pati barazuar. Me një gol të vonshëm nga Jesse Lingard, Unitedi e fitoi takimin.

Për më shumë, Hammers e humbën një penallti në minutat shtesë, kur David De Gea e priti goditjen e Mark Noble dhe tifozët vendas nuk mund të ishin të kënaqur.

Derisa Pogba dhe bashkëlojtarët e tij kishin festuar pas fishkëllimës së fundit të gjyqtarit, tifozët nikoqirë nuk e kanë pritur aspak mirë. /Telegrafi/

@enrique_murio

Pogba wasn’t happy 😳 #PerfectMarcJacobs #manu #westham #TakingCareOfBiz #foryou #fy#thebest

♬ Way 2 Sexy – Drake

The post Pogba u ofendua nga tifozët e West Hamit në dalje të stadiumit appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

Formacionet zyrtare: Juve dhe Milan zhvillojnë kryendeshjen e javës së katërt

Juventusi është nikoqir i Milanit në Allianz Stadium në ndeshjen kryesore të javës së katërt në Serie A.

Zonja e Vjetër e ka nisur keq edicionin 2021/2022 duke regjistrua dy humbje dhe një barazim, ndërsa akoma nuk e ka shijuar fitoren në kampionat.

Përkundrazi, Rossonerët nga tri ndeshje të zhvilluara kanë arritur po aq fitore duke arkëtuar nëntë pikë.

Dy strategët, Massimiliano Allegri dhe Stefano Pioli, i kanë përgatitur taktikat e tyre për këtë sfidë të rëndësishme.

Formacioni startues i Juventusit: Szczesny; Danilo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Bentancur, Locatelli, Rabiot; Cuadrado, Dybala, Morata.

Formacioni startues i Milanit: Maignan; Tomori, Kjaer, Romagnoli, Theo Hernandez; Kessié, Tonali; Saelemaekers, Brahim Diaz, Leao; Rebic.

/Telegrafi/

The post Formacionet zyrtare: Juve dhe Milan zhvillojnë kryendeshjen e javës së katërt appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com

comment Add Comment

Laporta në sezonin e shkuar ishte tërbuar ndaj lojtarëve të Barcelonës: Më keni zhgënjyer

Pas një fillim të shkëlqyer në fillim të vitit 2021, ku Barcelona shkoi drejt 15 ndeshjeve me rezultate të mira, ku kishte vetëm një barazim dhe një humbje, katalunasit kishin gjasa të fitonin La Ligan, por vetë e hedhën poshtë mundësinë.

Humbja në ndeshje ndaj Real Madridit, u pasua disa javë më vonë me një humbje tronditëse në shtëpi nga Granada, që ishte shumë për zemërimin e presidentit të sapozgjedhur të klubit Joan Laporta.

Sapo përfundoi ndeshja, Laporta ishte tërbuar me rezultatin. Por ai nuk u ndal me kaq, pasi vendosi të përballej personalisht me lojtarët duke hyrë në dhomën e zhveshjes.

“Më keni zhgënjyer. Ju nuk mund ta fitoni ligën kështu”, “, u kishte thënë Laporta lojtarëve.

Lojtarët u habitën nga reagimi i presidentit në dhomën e zhveshjes.

Shpërthimi i Laporta ishte një kontrast i vërtetë, pasi vetëm disa javë më parë, ai ishte futur në dhomën e zhveshjes, për të përgëzuar lojtarët që kishin fituar Copa del Rey në një lojë brilante kundër Athletic Bilbaos.

Prej ndeshjes ndaj Granadas, Laporta kishte vendosur se skuadra kishte nevojë për një rishikim.

Pas humbjes nga Granada, Barcelona u kthye me një fitore ndaj Valencia , por më pas nuk arriti të fitojë në tre ndeshjet e tyre të ardhshme në kampionat, gjë që i përjashtoi ata nga gara për titull. /Telegrafi/

The post Laporta në sezonin e shkuar ishte tërbuar ndaj lojtarëve të Barcelonës: Më keni zhgënjyer appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com