comment Add Comment
E publikuar më I përditësuar i fundit

Vitamina D: Cila sasi është e tepërt për konsum?

Vitamina D është thelbësore për një mori funksionesh trupore, përfshirë forcimin e eshtrave dhe muskujve dhe lehtësimin e funksionit të duhur nervor.

Shumica e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit dhe duhet të marrin suplemente, por në të vërtetë mund të merrni shumë gjëra të mira kur bëhet fjalë për D, transmeton Telegrafi.

Në një studim të fundit kanadez, studiuesit matën densitetin e kockave te pjesëmarrësit që merrnin 0.1mg ose 0.24 mg të vitaminës D çdo ditë.

Gjatë tre viteve, dendësia minerale e eshtrave në të vërtetë ra më së shumti në grupin që merrte dozën më të lartë, duke ardhur me humbje prej 3.6 përqind në përgjithësi, krahasuar me grupin 0.1 gram, i cili pati një rënie prej 1.4 përqind.

“Rezultatet tona rrisin mundësinë e dëmtimit me doza më të larta të vitaminës D,” thotë David Hanley, M.D., endokrinolog në Universitetin e Calgary dhe një studiues kryesor në studim. “Në të rriturit e shëndetshëm që nuk janë të mangët, doza në ose mbi 0.25mg në ditë nuk japin ndonjë përfitim tjetër për shëndetin e kockave.”

Qëndroni kursin duke marrë 0.15mg të rekomanduara çdo ditë, dhe zgjidhni shtesa që përmbajnë vitaminë D3 (kolecalciferol) sesa D2 (ergocalciferol).

D3 është ajo që trupi e bën natyrshëm në përgjigje të ekspozimit të rrezeve të diellit, thotë Hanley. /Telegrafi/

The post Vitamina D: Cila sasi është e tepërt për konsum? appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com