Tsipras: BE duhet të merr vendim të guximshëm për Ballkanin

Në ditët e ardhshme, Këshilli Evropian do të vendosë nëse do të ftojë Maqedoninë e Veriut të hap bisedimet zyrtare të pranimit në BE. Ky vendim do të tregojë nëse blloku mund të jetë aq i guximshëm sa vendi i ri, vendi dinamik i Ballkanit që troket në derën e tyre. Zgjedhja do të jetë të bashkëngjitni me vendosmëri Maqedoninë e Veriut dhe Ballkanin Perëndimor në BE, ose të rrezikoni të futeni në një krizë të re dhe të sinjalizoni se reformat e dhimbshme nuk shpërblehen.

Alexis Tsipras, ish-kryeministri grek dhe tani udhëheqësi i opozitës në atë vend, e shkruan këtë kolumë për “Financial Times”. Sipas tij, vendimi i BE-së, tashmë i vonuar një herë do të jetë thelbësor jo vetëm për vendin dhe për stabilitetin rajonal, por edhe për atë që flet vetë Evropa, siguria e saj dhe ajo për të cilën angazhohet, përcjell Telegrafi Maqedoni.

“BE ka mundësinë që të dëshmojë se është një forcë e besueshme për paqen dhe zhvillimin ekonomik. Vendimi për të filluar bisedimet e pranimit do të jetë një përgjigje e fortë për forcat që synojnë të përmbytin Evropën dhe Ballkanin, përsëri të kthehet nacionalizmi, unilateralizmi dhe copëzimi. Mbi të gjitha, marrëveshja e Prespës, e nënshkruar në 17 qershor të vitit të kaluar nga ministrat e jashtëm të Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, Nikos Kotzias dhe Nikolla Dimitrov, ka bërë më shumë sesa të zhbllokojë perspektivën e anëtarësimit në BE. Ai theksoi rëndësinë e vetë projektit evropian, në një nga momentet më të vështira”, tha Tsipras.

Ai, mes të tjerash, tha se arritja e marrëveshjes kërkonte vullnet të fortë politik, përpjekje të forta diplomatike dhe një nivel respekti të ndërsjellë dhe dialog të sinqertë që ne duhej ta kultivonim dhe mbronim përmes trazirave shumë të vështira. Perspektivat për pranimin në BE, shton ai, ishte një pjesë integrale e bisedimeve dhe një forcë e fortë në ofrimin e mbështetjes për marrëveshjen./Telegrafi/

The post Tsipras: BE duhet të merr vendim të guximshëm për Ballkanin appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com