comment Add Comment
E publikuar më I përditësuar i fundit

Të moshuarit duhet të ndjekin këtë dietë popullore për të shtuar vite në jetën e tyre

Pas një moshe të caktuar, trupat tanë kanë nevojë për një bollëk ushqyesish për të ruajtur funksionimin optimal.

Ka kaq shumë dieta për të zgjedhur, dhe varësisht nga qëllimet tuaja shëndetësore, ka një atje që do të plotësojë nevojat tuaja.

Kur bëhet fjalë për dietën që është më e mira për njerëzit e moshuar që duan të bëjnë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, ekspertët thonë se dieta mesdhetare sjell përfitimet e dëshiruara.

Dieta mesdhetare është një plan ushqyerje që imiton mënyrë se si ushqehen njerëzit në vendet mesdhetare. Është e përqendruar shumë te prodhimet e freskëta, prodhimet e detit dhe drithërat.

Sipas një studimi të botuar në British Journal of Nutrition, ndjekja e një diete mesdhetare mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë – më shumë.

Studiuesit kryen studimin e tyre mbi një popullsi prej më shumë se 5.000 njerëz të moshës 65 vjeç e lart, dhe ata gjithashtu bënë një meta-analizë të shtatë studimeve të tjera që shikuan efektet e dietës mesdhetare në popullatat e moshuara.

Në fund, ata arritën në përfundimin se ndjekja e një diete mesdhetare rezultoi në një rrezik 25 për qind më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak.

Edhe më tej, studiuesit zbuluan se sa më rreptësisht dikush ndiqte dietën, aq më të mëdha ishin përfitimet shëndetësore. Për pjesën e tyre të studimit, ata vlerësuan secilin person në një shkallë nga një deri në nëntë, me njërën që respekton më pak të rreptën dietën mesdhetare dhe nëntë është më të rreptën.

Nga ky grup, studiuesit panë që subjektet që ndiqnin dietën mesdhetare kishin shëndet më të mirë kardiovaskular, ndërsa rreziku i tyre për të vdekur nga sëmundje të zemrës ose një sulm në zemër ulej.

Meta-analiza që ata kryen zbuloi rezultate të ngjashme, duke treguar se dieta mund të konsiderohet më e shëndetshmja për të rriturit e moshuar që duan të jetojnë më gjatë. “Dieta mesdhetare ul rrezikun e përgjithshëm të vdekshmërisë në një mënyrë progresive të përgjigjes ndaj dozës.

Me fjalë të tjera, sa më shumë që ndiqni dietën mesdhetare, aq më i madh është fitimi në drejtim të zvogëlimit të rrezikut të vdekshmërisë”, tha autori i studimit Marialaura Bonaccio. /Telegrafi/

The post Të moshuarit duhet të ndjekin këtë dietë popullore për të shtuar vite në jetën e tyre appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com