comment Add Comment
E publikuar më I përditësuar i fundit

Gjukanoviq në OKB: Ekziston rreziku i destabilizimit të Ballkanit Perëndimor

Pavarësisht sfidave të shumta, Mali i Zi mbetet i vendosur për të mbrojtur demokracinë qytetare, gjithëpërfshirëse, multietnike dhe evropiane dhe për të provuar se demokracia multietnike në Ballkan është e mundur dhe garantuesi i vetëm i prosperitetit, tha presidenti malazez, Milo Gjukanoviq në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së. Ai paralajmëroi për rrezikun e përtërirë të destabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe, siç tha ai, ngushtimin e horizontit të perspektivës së tij evropiane.

Sot, në debatin e përgjithshëm të sesionit të 76-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në New York, Gjukanoviq tha se Mali i Zi ka këmbëngulur dhe ka ndërtuar një të ardhme më të mirë për të gjithë qytetarët, në bazë të barazisë dhe pa diskriminim.

“Ajo ka ndërtuar dhe vazhdon të ndërtojë marrëdhënie besimi dhe bashkëpunimi me fqinjët e saj. Ishte, siç thanë zyrtarët më të lartë të nikoqirëve tanë, një oaze paqeje në Ballkan në luftën e viteve 1990. Si kontribuuese për sigurinë rajonale, ajo është bërë anëtare e NATO-s dhe udhëheqëse në procesin e integrimit evropian. Sot, përkundër sfidave të shumta, Mali i Zi mbetet i vendosur të mbrojë demokracinë qytetare, gjithëpërfshirëse, multietnike dhe evropiane dhe të jetë dëshmi se demokracia multietnike në Ballkan është e mundur dhe se është garantuesi i vetëm i prosperitetit”, tha Gjukanoviq.

Ai tha se Mali i Zi do t’i qëndrojë besnik një angazhimi të tillë. “Dhe i përkushtuar fort ndaj vlerave të multilateralizmit, bashkëpunimit miqësor dhe të hapur, konsolidimit të mëtejshëm demokratik dhe forcimit të sundimit të ligjit, i cili, ndër të tjera, do të çojë në forcimin e partneritetit me Organizatën Botërore”, tha Gjukanoviq.

Gjukanoviq kujton se këtë vit Mali i Zi shënoi 15 vjet nga rivendosja e pavarësisë dhe koha kur flamuri malazez u ngrit për herë të parë në lumin Lindor.

“Ne kemi bërë një rrugë të gjatë nga akti i pranimit, i cili ishte konfirmimi më i gjerë i njohjes së shtetësisë së rivendosur, duke e pozicionuar Malin e Zi në drejtimet kryesore të OKB-së dhe partnerët kryesorë të politikës së jashtme, deri tek dukshmëria, njohja dhe afirmimi i sotëm që tejkalon madhësia e vendit”, tha Gjukanoviq.

“Sidomos jo në Ballkan, i cili, i ngarkuar nga e kaluara, nuk pushon së qeni një vend i konfrontimit të interesave konfliktuale, garave gjeostrategjike, një shqetësim i përjetshëm i aktorëve të ndryshëm ndërkombëtarë, por jo gjithmonë vëmendja e nevojshme dhe në kohë”, tha Gjukanoviq.

Ai tha se sfidat dhe kërcënimet ndaj demokracisë multietnike në Ballkan nuk janë më pak sot.

“Ballkani Perëndimor është përsëri skena e konfliktit të interesave gjeopolitike, të cilat kanë rezultuar në një ngadalësim të integrimit të shoqërive të Ballkanit Perëndimor në mjedisin e tyre natyror evropian, një minim të besimit dhe një vonesë në miratimin e vlerave evropiane. Ky konfuzion jo vetëm që çon në ngecje dhe vonesë të mëtejshme në zhvillimin e këtij rajoni evropian, por gjithashtu hap hapësirë për rivendosjen e teorive shkatërruese që për shkak të prapambetjes ky rajon nuk mund të jetojë si një bashkësi multietnike dhe multi-fetare, as të sigurojë funksionimin e shtetet. Një tezë e tillë e ndërtuar synohet veçanërisht t’i atribuohet Bosnjës dhe Hercegovinës, por edhe vendeve të tjera më të vogla në rajon, në mënyrë që të krijojë një alibi për rinovimin e projekteve nacionaliste në shkallë të gjerë që çuan në luftë në këtë zonë në vitet 1990 me gati 150 mijë viktima”, tha Gjukanoviq.

Ai thotë se vendosmëria për t’iu kundërvënë Malit të Zi me ide kaq retrograde dhe të rrezikshme nuk është zbehur.

“Kjo është arsyeja pse edhe sot, Mali i Zi paralajmëron nga ky vend për rrezikun e përtërirë të destabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe ngushtimin e horizontit të perspektivës së tij evropiane”, paralajmëroi Gjukanoviq. /Telegrafi/

The post Gjukanoviq në OKB: Ekziston rreziku i destabilizimit të Ballkanit Perëndimor appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com