comment Add Comment
E publikuar më I përditësuar i fundit

Dieta e minutës së fundit, efektiviteti i regjimit “16:8”

Këto nuk janë numra për të luajtur, por raporti midis orëve që nuk duhet të hani dhe atij në të cilin mund të ushqeheni.

Gjithkush flet për këtë, edhe VIP-at dhe sportistët dhe është i rregulluar nga dy numra në dukje misteriozë: 16 dhe 8. Këto nuk janë numra magjikë, por thjesht intervale kohore brenda 24 orëve të ditës, ku duhet të hani ose jo, nëse doni që të humbni peshë.

Dieta bazohet në filozofinë e agjërimit të përhershëm dhe, si gjithmonë kur flitet për të abstenuar plotësisht nga ushqimi, është i përshtatshëm për njerëzit në shëndet të mirë dhe duhet të ndiqet për një kohë të shkurtër, ndoshta pas dritës së gjelbër të mjekut.

Parimi është i thjeshtë. Nuk keni nevojë të bëni numërime të komplikuara të kalorive, të peshoni ushqime ose të qëndroni kokëfortë: natyrisht ju duhet të hani mesatarisht, duke eliminuar sheqernat dhe alkoolin dhe duke kufizuar karbohidratet dhe yndyrat.

Ajo që vlen me të vërtetë është momenti i ditës që e marrim ushqimin: ju mund të hani brenda një intervali tetorësh, ndërkohë që duhet të abstenoni plotësisht në gjashtëmbëdhjetë orët e ardhshme. Aq shumë që, ashtu si skemat e tjera të këtij lloji, dieta 16: 8 i përket llojit të dietës me agjërim të përhershëm.

Parimi që e bën dietën të funksionojë qëndron në faktin që një shpejtësi që zgjat për një numër të mjaftueshëm të orëve mund të ndikojë në metabolizmin hormonal, duke shkaktuar konsumimin e depozitave yndyrore dhe duke rregulluar prodhimin e insulinës.Avantazhi i këtij regjimi, rekomanduar ndër të tjera nga Avid Kingsbury, qëndron në faktin se humbja e peshës nuk ndikon në masën e muskujve të ligët, e cila mbetet e paprekur. Masa e shëndoshë nga ana tjetër, digjet në mënyrë efektive për të prodhuar energji, gjithashtu duke marrë një efekt detoksifik.

Skema ushqimore e një dite tipike përfshin një mëngjes të lëngshëm, një meze të lehtë në mes të mëngjesit, një drekë të lehtë, madje edhe lëngje në mes të pasdites dhe darka duhet të jetë rreth orës 22:00. Oraret mund të ndryshojnë në varësi të nevojave tuaja, por duhet t’i përmbaheni rigorozisht intervalit 16-orësh pa ushqim: në këtë dritare kohore ju mund të merrni vetëm pije të tilla si ujë dhe çajra pa sheqer.

Ushqimet e rekomanduara janë frutat, perimet, proteinat dhe drithërat, ndërsa sheqernat e rafinuara, alkooli dhe salsiçe duhet të shmangen. Natyrisht, kjo dietë kërkon pak organizim për të kompozuar ushqim të ekuilibruar dhe nuk është i përshtatshëm për ata që vuajnë nga uria nervore, sepse në fazën e agjërimit nuk u lejohet ushqimi për të thyer oreksin.

Dieta zakonisht fillon me një mbrëmje të shpejtë, duke marrë për darkë vetëm një antipastë dhe një çaj bimor, për të rifilluar ngrënien në mëngjes: reduktimi i konsumit kalorik kështu përputhet me momentin kur flemë gjumë dhe nevoja për ushqim ndihet më pak, duke e shfrytëzuar në maksimum efektin detoksifikues.

Zakonisht mëngjesi bazohet vetëm në lëngje dhe për këtë arsye mund të konsumohen gjatë orëve të agjërimit: kemi drekë rreth orës 12:00, kemi një meze të lehtë në mes të pasdites dhe kemi darkë rreth orën 7 ose 8.

Është e mundur, megjithatë, të personalizoni oraret duke vëzhguar agjërimin gjatë ditës kur ndien më pak nevojë për të ngrënë: për shembull, ju mund të zgjidhni të mos hani mëngjes, ose të kaloni drekën: gjëja e rëndësishme është që të mbahen 16 orë të njëpasnjëshme të agjërimit dhe mos hani në asnjë rast pas orës 22:00. Ushqyerja në këtë mënyrë zvogëlon numrin e kalorive të paraqitura dhe humbet pesha. Dieta, për të qenë me të vërtetë efektive, duhet të ndiqet për një javë në muaj.

Kjo lloj diete nuk është e lehtë për t’u ndjekur dhe kërkon shumë disiplinë dhe vendosmëri, ndërsa është veçanërisht e dobishme për ata që ushtrohen rregullisht: ushqyerja në këtë mënyrë nxit shërimin e muskujve dhe përdorimin e yndyrave për prodhimin e energjisë.

Kini kujdes që të mos stërviteni shumë intensivisht: seancat e stërvitjes nuk duhet të zgjasin më shumë se një orë e gjysmë. Dieta me agjërime të përhershme përbën një familje të tërë: përveç skemës 16:8, ju mund të ndiqni mini-agjërimet të dy ditëve jo të njëpasnjëshme në javë. /Telegrafi/

The post Dieta e minutës së fundit, efektiviteti i regjimit “16:8” appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com