Coronavirusi, të dhënat e fundit në nivel global – vendet që kanë filluar lehtësimin e masave të lëvizjes

Sipas të dhënave të Worldometers, ka 3.589.263 raste të coronavirusit në botë, 248.847 njerëz kanë vdekur dhe 1,162,738 janë shëruar.

CNN shkruan, duke përmendur të dhënat e Universitetit John Hopkins, se 25502 raste të infeksionit u konfirmuan në SHBA të dielën dhe se 1313 njerëz vdiqën brenda një dite.

Sipas këtyre të dhënave, ka të paktën 1.158.041 raste të infeksionit në Shtetet e Bashkuara dhe 67.682 njerëz kanë vdekur.

Sipas Universitetit Johns Hopkins, pesë vendet më të goditura sa i përket personave të infektuar dhe vdekjeve janë SHBA, Spanja, Italia, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca.

Spanjollët dolën në rrugë këtë fundjavë pas 48 ditësh izolimi dhe Italia e goditur shumë shpejt do të ndjejë zbutjen e masave.

Pas dy muajve masa të rrepta në Itali, vendi i dytë në numrin e vdekjeve të lidhura me coronavirusin, njerëzit do të lejohen të ecin nëpër parqe dhe të vizitojnë të afërmit.

Situata është e ngjashme në Hungari, dyqanet dhe muzetë, hapësirat publike, restorantet, hotelet dhe pishinat do të hapen – por kufizimet do të qëndrojnë të forta në Budapest, duke zënë rreth 70 për qind të rasteve të infektimit brenda vendit.

Gjermania gjithashtu po vazhdon të lehtësojë masat, me disa shkolla që pritet të hapen, dhe Sllovenia dhe Polonia të rivendosin ndërmarrjet individuale të punojnë dhe përdorin hapësira publike.

Franca do të lehtësojë pjesërisht masat në 11 maj – përfshirë hapjen e shkollave për nxënësit e shkollave fillore të ulëta.

Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit paralajmërojnë se virusi mund të kthehet, dhe nxisin distancën shoqërore, përdorimin e maskave dhe më shumë testime për ta bërë infeksionin më të lehtë për t’u monitoruar. /kp/Telegrafi/

The post Coronavirusi, të dhënat e fundit në nivel global – vendet që kanë filluar lehtësimin e masave të lëvizjes appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com