Bloomberg: Në këtë vend të Bashkimit Evropian, spitalet janë po aq të frikshme sa coronavirusi

Kur pacientët e parë me simptoma të Covid-19 u shfaqën muajin e kaluar në një spital rajonal të këtij vendi, një mjeku iu deshën më shumë se 50 thirrje telefonike për të gjetur një epidemiolog lokal.

Madje, edhe atëherë, me gjithë frikën se coronavirusi kishte përfshirë Evropën, askush në zyrën e shëndetit publik nuk dukej se e kuptonte peshën e situatës.

Kështu e fillon shkrimin Bloomberg, sipas të cilit medium, “Në këtë vend të Bashkimit Evropian, spitalet janë aq të frikshme sa coronavirusi”.

Po sipas Bloomberg, përcjell Telegrafi, problemi tani është shumë më i qartë pasi infeksionet rriten – në shumë raste midis stafit mjekësor.

Një objekt është epiqendra e shpërthimit të vendit, i cili ka regjistruar më shumë fatalitete sesa të kombinuara Polonia, Hungaria dhe Republika Çeke.

“Asnjë nga masat e sigurisë nuk u respektua”, tha Dr. Mircea Dinu Bordiniuc, kirurg plastik në spitalin Suceava i cili ka është gjithashtu një rast i virusit.

“Na u dha një maskë fytyre në ditë dhe disa kolegë të mi nuk e morën as edhe atë. Disa pacientë u lanë të lirë pa u testuar. Disa u zbuluan se ishin pozitivë pasi vdiqën. Kishte një zinxhir vendimesh të këqija”, citohet të ketë thënë ai.

Por vendi për të cilin po bëhet fjalë, Rumania, nuk është e vetme që po lufton me këtë virus, që kur Covid-19 u shpërnda në të gjithë kontinentin nga Italia.

Gjithsesi, vendi ka një pjesë jo proporcionale të infeksioneve që ndodhin brenda ambienteve mjekësore. Ndërsa virusi kërcënon të mbingarkojë sistemin, disa mjekë madje janë duke u larguar.

Siç thuhet në shkrim, nuk është askund më keq në Bashkimin Evropian.

Rumania shpenzon më pak për kujdesin shëndetësor se çdo shtet tjetër anëtar, ka nivelin më të lartë të vdekshmërisë nga sëmundjet e kurueshme. Qeveria ka ndërtuar një spital të ri në tre dekada.

Për t’i bërë gjërat më keq, coronavirusi vjen me një qeveri minoritare. Deficiti më i gjerë buxhetor i BE-së do të thotë që paratë e gatshme janë të pakta.

“Ne duhet të konsiderojmë se evolucioni i virusit nuk është arritur në kulmin e tij”, tha Vlad Mixich, një analist dhe mjek i kujdesit shëndetësor, i cili është edhe anëtar i bordit në Agjencinë Evropiane për Siguri dhe Shëndet në Punë.

Rumania, e cila miratoi shpejt masat për distancimin shoqëror kur u shfaq coronavirusi, ka 3,183 raste të konfirmuara dhe 122 vdekje në mesin e 19 milionë njerëzve të saj.

Më shumë se 850 raste janë regjistruar vetëm në qarkun Suceava, përfshirë 200 nga stafi mjekësor. /Telegrafi/

The post Bloomberg: Në këtë vend të Bashkimit Evropian, spitalet janë po aq të frikshme sa coronavirusi appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com