Bajrami kërkon votimin e rishikimit të buxhetit, adreson sfidat e shkaktuara nga pandemia

Ministrja e Financave Hykmete Bajrami ka arsyetuar projektligjin për rishikimin e buxhetit 2020 para deputetëve, e cila ka theksuar se ky buxhet adreson sfidat të cilat janë shkaktuar nga kriza e pandemisë.

Bajrami duke thënë se shpenzimet buxhetore janë paraparë të jenë 2.6 miliardë euro që parashihet edhe pakoja për rimëkëmbje ekonomike prej 385 milionë euro.

Ajo ka siguruar deputetët që propozim rishikimi I buxhetit është gjithëpërfshirës dhe mendohet se do të arrijë t’i adresoj disa nga sfidat që ka paraqitur pandemia. Ndërsa, GP i PDK-së Bedri Hamza theksoi se do të mbështesin këtë rishikim në dy leximet, edhe pse kërkoi korrigjim mbi ndarjet buxhetore, derisa VV u deklarua kundër.

“Ashtu si në shumë vende të botës, edhe në Kosovë kjo pandemi dhe masat kufizuese për parandalimin e përhapjes së saj, kanë bërë që bizneset dhe qytetarët, por edhe institucionet, pra qeveria vet të ndikohet nga këto zhvillime. Duke qenë se shumica e bizneseve për një periudhë prej tre mujore kanë qenë pothuajse komplet të mbyllura. Shumë prej punëtorëve nuk kanë arrit që t’I marrin pagat e plota, disa prej tyre edhe nuk kanë marrë fare nga punëdhënësit e tyre. Këto zhvillime kanë prek direkt edhe financat publike të shtetit. Si pasojë e rënies së aktivitetit ekonomik dhe vendimeve të qeverisë për shtyrje të afateve për deklarim dhe pagesë të tatimeve, të hyrat buxhetore për periudhën mars-maj 2020 ishin me normë shumë të vogla sesa ato që ishin të planifikuara, ndërsa efekti në të hyra pritet që të reflektohet edhe në muajt në vijim. Për më tepër pagesat për qytetarët dhe bizneset nga pakoja e kaluar nuk janë realizuar në tërësi. Prandaj në linjë me këto zhvillime ne kemi përgatitur një propozim rishikim të buxhetit dhe si i tillë adreson këto çështje”, thotë Bajrami.

Ajo po ashtu tha se fillimisht kishin dashur që të bëjnë rishikimin e të hyrave për të reflektuar në rënien e deri tanishme dhe vlerësimet për pjesën e mbetur të vitit.

Ministrja Bajrami ka kërkuar nga deputete që ta votojnë edhe marrëveshjet financiare ndërkombëtare pasi që janë për financimin e këtij projekt rishikimi të buxhetit që parash edhe zbatimin e pakos emergjente prej 170 milionë eurosh.

Kuvendi është duke vazhduar debatin për këtë pikë me shefat e Grupeve parlamentare, ku VV u deklarua se nuk do ta përkrah këtë projektbuxhet./KP/

The post Bajrami kërkon votimin e rishikimit të buxhetit, adreson sfidat e shkaktuara nga pandemia appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com