Aftësia për ta fshehur ndjenjën e frikës

Shkencëtarët nga Toronto arritën të gjejnë dhe selektivisht të fshijnë ndjenjën e frikës nga truri i minjve në të cilën u kryen eksperimentet.

Ata arritën të zbulonin cilat struktura të trurit janë të vendosura dhe të ruajnë ndjenjën e frikës, e cila është një kontribuues i madh në neurologji, transmeton KosovaPress.

Michael Salter, drejtues i programit të kërkimit në spitalin e fëmijëve në Toronto, arriti me ndihmën e bashkëpunëtorëve të tij për të provuar se neuronet janë ato që memorizojnë ndjenjën e frikës.

Nëse ndodh diçka e tmerrshme si një aksident trafiku, një shpërthim bombe, një humbje fëmijësh dhe kështu me radhë, një frikë e madhe shkon thellë në tru, në një pjesë të quajtur rajoni i amigdalës së jashtme, ku qelizat nervore fillojnë të vibrojnë.

Vetëm qelizat që përmbajnë një nivel më të lartë të proteinave të trurit të njohur si CREB (rreth 10-20 për qindmë shumë se qelizat e tjera në rajon) janë përgjegjës për ruajtjen e frikës. CREB njihet si molekula themelore universale që merr pjesë në ruajtjen e të gjitha llojeve të emocioneve.

Ata arritën që gjatë eksperimentit të gjejnë qelizat e prekura nga frika dhe t’i fshijnë ato së bashku me kujtesën që kishin.

Falë këtij zbulimi, do të jetë e mundur të fshihet kujtesa e një frike të madhe, duke parandaluar kështu fillimin e stresit dhe sindromës së shpeshtë postraumatike.

Kjo, sigurisht, nuk do të thotë fshirja e të gjithë kujtesës, por vetëm ato negative, me zvogëlimin e lidhjeve midis asaj kujtese dhe emocioneve shkatërruese negative që njerëzit zhvillojnë në rrethanat e dhëna.

Qelizat nervore përgjegjëse për ruajtjen e frikës në trurin e njeriut gjenden në rajonin e njëjtë si në minj në të cilët janë kryer testet.

The post Aftësia për ta fshehur ndjenjën e frikës appeared first on Telegrafi.


Burimi: telegrafi.com